Redenen tot vervanging van uw prothese

Wanneer mag of moet ik mijn prothese vervangen?

Een prothese is een medisch hulpmiddel! Dit betekent dat -– buiten het feit of het al dan niet meer mooi is – het ook een bijdrage levert aan uw gezondheid. Dit is ook de reden waarom de verzekeraar deze zorg vergoedt. Een prothese mag te allen tijde worden vervangen, zelfs wanneer deze nog niet zo oud is. Er moet wel een goede reden voor zijn zoals extreme slijtage of verandering van de mondsituatie.

Dus afgezien of u het nog mooi vindt, moet u uw prothese op een aantal punten eens goed beoordelen.

Pasvorm:

Dit kan zijn dat de prothese spontaan loskomt of dat hij tijdens het eten loskomt. Dit houdt in dat de kauwfunktie niet optimaal is. Als dit het geval is, betekent dit dat uw maag harder moet werken, wat weer een extra belasting voor uw maag betekent en vervolgens weer tot maagklachten kan lijden. Ook wanneer er eten onder uw prothese komt betekent dit een verminderde pasvorm. Als uw prothese verder goed is en u vindt hem nog mooi hoeven wij deze niet persé te vervangen. We kunnen de pasvorm door middel van een voering (rebasen) weer optimaliseren. Zeker als de prothese nog niet zo oud is. Deze zorg is volledig verzekerd en valt onder de basisverzekering.

Beethoogte:

//

Als u te diep bijt, komt de onderkaak te dicht bij uw neus waardoor het kaakgewricht zich niet meer in de juiste positie bevindt. Hierdoor kan schade ontstaan. U kunt dit merken aan bijvoorbeeld het knappen van de kaak als u de mond opent en sluit of tijdens het eten. Ook heeft dit een negatief effect op uw gezichtsuitdrukking. Uw lippenrood verdwijnt en de mondhoeken gaan 'afhangen' waardoor u nors gaat kijken. Ook kan dit op termijn lijden tot ragade (zie kapotte mondhoeken). Het zal u in eerste instantie niet zo opvallen dat de beet te laag is, maar kijk maar eens in de spiegel met de kiezen op elkaar! Dit zien anderen heel duidelijk, met name als u aan het eten bent.

about about

Slijtage:

Ook het slijten van de kiezen kan lijden tot een te lage beethoogte. Dit kunt u zien aan de kiezen als deze heel vlak worden of als u spontaan de voortanden er uit gaat bijten. Als de kiezen verslijten komt er te veel kracht op de voortanden waardoor deze er uit komen. Ook kunnen de roze delen van de boven en onder prothese elkaar aan de achterzijde gaan raken waardoor meestal de boven prothese aan de achterkant gaat scheuren of er komt een gaatje in. Ook dit probleem is soms op te lossen door de kiezen te vervangen en zo de beet weer op de juiste hoogte af te stellen. Dit valt ook weer onder de basisverzekering.

Esthetiek:

Door slijtage en pasvorm kan ook de esthetiek worden beïnvloed waardoor de prothese er niet meer zo mooi uit ziet. Ook de kleur van zowel het roze deel als de kleur van de tanden kan in de loop der jaren veranderen.

 

Voor al deze problemen kunnen wij u een adequate oplossing bieden. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis controle. Als de prothese ouder is als 5 jaar mag u de prothese altijd met vergoeding van de verzekeraar laten vervangen.

 

Afspraak maken

Maak meteen online een afspraak met praktijk voor tandprothetiek Rob van Straten.

klik hier